DIS-Norge
 
  English Norsk  

Marit Warncke ble utnevnt som "en ekte Hanseat".

DIS-Hordaland hadde en aktiv rolle under utnevnelsen av Marit Warncke, direktør for Bergen Næringsråd, til Hanseatisk "ambassadør" fram til Hansadagene i 2016.

Lørdag den 16. mai 2015 var DIS-Hordaland invitert til den høytidelige overleveringen av Anetreet som viser at Marit Warncke stammer fra Hanseaten Johan Jewer som 14 år gammel kom til Bergen i 1679, og ble Handelsforvalter i Holmedalsgården i 1668.

Tore J. Mehl sa følgende til Marit Warnkce under utdelingen av anetre og blankett.:

"Jeg skal begynne med et sitat fra en twitring mellom deg og Davy Wathne i 2014 - Marit - jeg får vel lov å kalle deg det.

"Ja gudene vet kordan Bergen hadde vært uten hanseatene"

Du har mange hanseater, eller bergensfarere, som tyskerne kaller det

--- iii deg (pause)

--- akkurat som jeg (pause)

--- og som også mange andre både i Bergen og i Norge. Ja hvordan hadde byen vår egentlig vært uten dem?

Mange hanseater har satt sitt preg på byen, og Norge --- og mange navn kjenner vi igjen i dag. Vi kan nevne Mohn, Friele, Krøpelin, Stoltz, Jordan, Meyer, Kahrs og ikke minst Meltzer – som har tegnet det norske flagget!

Tilbake til deg Marit -- dine hansarøtter har vi sporet tilbake til slutten av 1600-tallet.

I 1679 kom en 14 år gammel gutt fra Bremen, Johan Jewen. Han var sønn av Lüder Jewen i Bremen, og som hadde vært bergensfarer og handelsforvalter i 1668 i Holmedalen.

Noen år senere kom også brødrene til Johan - Lüder og Hinrich. Johan gikk gradene fra dreng til gesell, og ble etterhvert Handelsforvalter i Holmedalen fra ca. 1690, 21 år gammel.

Johan må ha forlatt kontoret rundt 1697. Da giftet han seg med Catharina Magreta Brüning.

Regelen, eller loven, var at ingen på kontoret kunne ha «kjæreste» eller være gift. (Catharina Magreta er mulig datter er Adolph Brüning som hadde vært forvalter i Engelgården samme tid som Johan sin far.)

De fikk flere barn.

«jüngste tochter» som det står i kirkeboken -- av Johan og Catharina Magreta -- Dorothea Elisabeth -- ble født i 1716 og giftet seg så med din stamfar Diderich Christian Warncke.

Diderich Christian Warncke var født ca 1717 og kom til Bergen i 1742, ca 25 år gammel - fra Hamburg. Han ble hentet hit av avtroppende organist i Mariakirken, Jürgen Mestmacher. Han var sønn av en tidligere handelsforvalter i Bugården.

Diderich Christian var altså organist. Han var organist i «Den Tyske Kirke» --Mariakirken -- i to perioder - siste periode fra 1755 til hans død i 1766. Da var han også kantor på katedralskolen.

Diderich Christian var en kjent musiker på 1700 tallet i Bergen og har skrevet flere musikkstykker.

Diderich Christian og Dorothea Elisabeth hadde flere barn - hvor dessverre flere av dem døde tidlig.

En av sønnene levde imidlertid opp - Jochim Friedrich

Jochim Friedrich, født i 1752, var tydeligvis ikke av de skoleflinke. Han ble tidlig tatt ut av katedralskolen av sine foreldre. Han begynte da i gullsmedlære og gikk i lære hos Jan Arntzen Greve 1768-1775 og var i mesteråret 1782-83 hos Enkemadam Anne Hind.

Mesterstykket var en gull tobbakksdåse og en ring. Han tok borgerskap 10. januar 1786 som gullsmed. Jochim giftet seg i 1783 med Sophia Holberg Tostrup, barnebarn til Ludvig Holbergs søster.

Jochim Friedrich ble en anerkjent gullsmed i Bergen og flere av hans arbeider eksisterer i dag i Sølvsamlingen på Permanenten.

Dessverre blir det litt vanskelig i gå bort dit for ta tingene i nærmere øyensyn. Permanenten vil være stengt i lang tid fremover.

Jochim Friedrich og Sophia Holberg hadde flere barn, en av disse, din tipp-tipp oldefar, Hans Arentz ble født i 1797.

Hans Arentz Warncke ble bødkermester og giftet seg i 1831 med Engel Petersen.

De fikk blant annet sønnen Fredrik Ludvig, født i 1836.

Fredrik Ludvig fulgte farens fotspor og ble også bødkermester. Han giftet seg meg Mette Christine Andersen i 1858.

Fredrik Ludvig og Mette Christine fikk sønnen Fritz Christian i 1863.

Fritz Christian giftet seg i 1893 med Kristine Petrine Johannesen og fikk flere barn. Han døde dessverre like etter århundreskiftet i 1901 og fikk ikke se sine barn vokse opp.

Sønnen til Fritz og Kristine Petrine, Jørgen Rathje, ble født i 1897 og er din farfar. Han giftet seg i 1924 med din farmor Malmfrid Hansen og i 1925 kom din far Fritz Jørgen til verden.

Fritz Jørgen giftet seg i 1955 med din mor, og du kommer til verden i 1958.

...og her står du i 2015 -- en etterkommer av en hanseat.

 

Til slutt vil vi overrekke deg en oversikt over anene dine tilbake stamfedrene Johan Jewer og Diderich Christian Warncke.

Sammen med dette får også du litt mer informasjon om organisten og kantoren Diderich Christian og gullsmeden Jochim Friedrich."

Tore J. Mehl overrekker beviset på at Marit Warncke er en etterkommer etter en ekte hanseat

 

Marit Warncke, "en ekte hanseat" med Blanketten

 

 

DIS-Hordaland var representert med 8 medlemmer som satte preg på arrangementet.

 

Både Bergen Brannkorps musikkkorps, og Studentsangforeningen underholdt med musikk og sang.

Arrangøren "Det Hanseatuikse Museum", og "Hansadagene 2016", samt DIS-Hordaland var strålende fornøyd med arrangementet.