DIS-Norge
 
  English Norsk  

Julefeiring

I forbindelse med julemøtet i DIS-Hordaland 2010 tok jeg en runde og pratet med noen av medlemmene om julefeiring da de var barn.

Rolf f. 1934: Vi bodde her i Bergen. Julaften feiret vi alene, mor, far og oss barna. Vi hadde juletre med elektriske lys og norske flagg. Til middag var det svin eller oksesteik. Det beste jeg kunne få som gaver var bøker.

Da mine barn var små og far levde, feiret vi alltid hos ham. Nå er barna voksne med egne familier. Så nå skrifter vi på å være hos en av dem. Men på 2 juledag er alle samlet hos oss.

Bjørn f. 1949:Julefeiringen var her i Bergen. Vi feiret hos mors tante. Vi var alltid ca 12-13 stk. Til middag var det svineribbe og til dessert mokkafromasj. Men før middag var vi i kirken.Jeg har fortsatt i dag en gammel malt kulelenke etter min oldemor. Første juledag feiret vi hos oss med fylt svinekam og multekrem.

I julegaver var myke pakker å foretrekke, for da var det i alle fall ikke bøker, noe som var det verste å få. Husker også jeg fikk trekkoppbilder, støvleskøyter og da jeg var ca 10 år, ski. Pr i dag har jeg fortsatt en gammel leke som jeg fikk den gangen. Det er en trefigur som man trer ringer på. I dag selger de slike i plast og mange farger.

I dag er det en ting som må være på plass for at det er jul: Julesylte, etter oldermors oppskrift, som jeg lager selv.

 

Arne f. 1950: Vi bodde i Fana, men feiret ofte julaften hos mors bror i Nattlandsåsen. Vi tok bussen hjem i 22-23 tiden om kvelden. Den var alltid full med mange som skulle hjem etter julefeiring. Husker at en onkel av meg hadde en krokodille som han styrte med strenger. Den var vi unger redd. Vi skreik og mormor kjeftet på onkel. Juletreet var pyntet med elektrisk lys og norske flagg. Fortsatt i dag har jeg julepynt som mormor tok med fra Canada, det er noen gamle fugler som festes på juletreet. De er vel ca 80-90 år gamle nå. Gaver bestod av mye klær da mormor var sydame. Men jeg husker at jeg ved ca 4-5 års alder fikk en Citröen modellbil fra onkel. Jeg husker at jeg et år snek med inn for å se på pakkene under treet. Jeg pakket litt opp pakkene mine for å ta en ”smugtitt”.
I dag er barna voksne, men de kommer hjem for og feirer jul. De vil de helst overnatte slik at vi kan ha denne lange gode 1. juledag frokosten. Sove lenge og spise bare i pysjen. 
 
En ting de alle 3 er enige om, det var utrolig spennende å våkne opp juleaften morgen og se juletreet pyntet med alle gavene.
 

Bjørn, Arne og Rolf med julehistorier fra sin barndom. 
 

 

Else f. 1923: Jeg vokste opp på en øy i Fosen på Trøndelagskysten. Vi bodde på gård, så vi feiret med familien og de som jobbet på gården. Det hendte også at mor og far inviterte noen som var ensomme på julaften til å feire med oss. Så vi kunne være ca 15-20 stk samlet. Det var ikke grantrær på øyen, så juletreet hentet vi langveisfra med båt.  Dette ble pyntet av mor på julaften ca i 15-tiden. Det var levende lys som vi hadde laget selv. Så vi hadde en stor bøtte med vann stående i tilfelle det skulle ta fyr. Vi pyntet med selvlagde papirlenker, norske flagg og 5 kuler. Mor lagde også runde kjeks som hun limte glansengler på og hang disse på treet. Til middag var det svineribbe og karamellpudding. Senere på kvelden fikk vi barn englemat. Dette var tyttebærsyltetøy med hasselnøtter og litt fløte på toppen. Dette fikk vi kun på julaften. De voksne spiste julekaker og kaffe.

Gaver var hjemmelagde. Vi fikk nesten hver jul heklede luer av bestemor. Jeg strikket vanter til brødrene mine. Ellers fikk vi hjemmestrikkede strømper, og alltid ny hjemmesydd julekjole. Det var også tradisjon at mor leste juleevangeliet og at vi gikk rundt juletreet.Men juleforberedelsene startet jo tidlig. Støping av julelys, far som stekte goro (julekake), og brygging av tomtebrygg. Dette var alkoholfritt slik at vi barn også kunne få smake. Det skulle være litt gjær oppe i dette brygget og da var det tradisjon av det skulle synges når dette ble gjort. Andre juledag var vi på fastlandet på juletrefest. Da hadde vi kanskje med oss 25 øre som vi kunne kjøpe noe for.  Det var mange juleselskaper å gå i, ikke at man hadde så mye, men man delte det man hadde.I dag må det være svineribbe, surkål, is og multer. Og så må juleduken fram. 
 

 

Else forteller om sin barndomsjul 

Tekst/Foto: Renathe Johanne Wågenes 
Nett: H.O.Østebø