DIS-Norge
 
  English Norsk  

2003

DIS-Hordaland deltok på Fritidsmessen 7 til 9 februar 2003 i Bergen.

 

Dette var en litt annerledes opplevelse enn slektsgranskerdagen.

Vi valgte å ha stend hvor vi presenterte DIS-Hordaland, Digitalarkivet og et slektsprogram. Denne helgen hadde vi Stein Inge Haaland med EMBLA. Dette fungerte veldig greit da de som ønsket det kunne få hjelp og råd av oss, finne slekten på nettet og så se hvordan de kan ta vare på den informasjonen de finner.

For oss her i Bergen var det en STOR suksess å ha tilgang på Digitalarkivet. Av alle de som ønsket hjelp var det bare 2 vi ikke kunne hjelpe. Selvsagt har vi en fordel her siden så mye er registrert og ligger på nett, men Digitalarkivet synes vi BØR være en del av en stend. Dette gir de interessert resultater med en gang og dermed er interessen vekt.

Vi har et stor skilt med DIS-Hordaland som vi henger opp når vi er ute å viser oss frem, men det er ikke alle som vet hva DIS er, så man bør i tillegg har et stort skilt som sier SLEKTSGRANSKNING. På en messe er ordet gratis veldig forlokkende, så et skilt med VI FINNER SLEKTEN DIN GRATIS, er et godt råd. Vi har også en utbrettbar vegg som vi henger opp artikler fra aviser og en del kopier av kirkebøker, skifter + at vi har skrevet litt om de aktuelle kilder. Disse bør ordnes slik at man har en overskrift over hvert enkelt tema slik at de som er uvitende forstår hva de står og ser/leser på.

Salg av bøker og lignende viste seg ikke å være aktuelt. De bøkene vi hadde var VÅRE RØTTER og DIS-Norge sin bok over HERRED OG PRESTEGJELD. Vi hadde også fått trykt opp en slektstavle. Det var det tydelig at de besøkende syntes ikke dette var aktuelt på det stadige i slektsgranskningen de var.

Følgende ble delt ut til de interesserte:

  • Oversikt over bygdebøker/ættebøker i Hordaland.
  • "En guidet tur i Digitalarkivet" for de som var nybegynnere der. Denne ligger ute på nett.
  • Brosjyren til DIS-Norge.
  • Et ark om lokallaget sine aktiviteter/tilholdssted osv.
  • En morsom historie om en som fant en 9000 år gammel forfar.
  • Slekt og Data for de som var spesielt interessert.
  • En oversikt vi har laget om viktige internettsider for en slektsgransker.

Vi brukte ikke tid til å "verve" nye medlemmer. Vi delte ut over 400 DIS-Norge brosjyrer og masse annen informasjon, og tror at vi nok får napp hos mange når de i ro og fred får sett på papirene de fikk med seg. Den store forskjellen på slektsgranskerdagen og fritidsmessen var at på slektsgranskerdagen kom folket til oss, mens her måtte vi være mer aktiv fremme på "gulvet". Det er viktig å ha nok ressurspersoner. Vi var 3 på DIS-Hordaland sin stend, en på Digitalarkivet og en på slektsprogram og det anser en som et minimumskrav. Vi hadde laget en vaktplan der ingen stod mer enn 5 timer, men det er viktig å tenke på overlapping slik at men kan kommunisere om hva som har skjedd tidligere på dagen.

Dette er en måte å nå mange da det var nærmere 15 000 personer innenfor dørene.