DIS-Norge
 
  English Norsk  

2002

DIS-Hordaland tur 15. juni 2002

Turen gikk til Kvinnherad kommune, der vi besøkte Baroniet, Kvinnherad kyrkje og Skålurensamlinga i Rosendal og  Ænes kyrkje på Ænes. Før retur til Bergen, ble det stopp ved Mauranger kro & vertshus for middag.

 

En reiseskildring av Sølvi Arntzsen. Bilder tatt av Tor Hauge.

 

Baroniet i Rosendal

DIS-Hordaland, både lokallaget og lokalgruppen i Kvinnherad, hadde 15 juni en flott dagstur til Kvinnherad. Mange i DIS-Hordaland har vel som jeg og min mann aner fra Kvinnherad. Deltagerne fra Bergen, som kom med buss, og deltagerne fra Kvinnherad som kom med bil, møttes på baroniet i Rosendal. Det var til sammen 42 deltagere. Leder og nestleder i DIS-Hordaland, Renathe Wågenes og Jarle Hannisdal var gode reiseledere. Med på turen var også kontorleder i DIS-Norge, Knut Felberg, som dagen før hadde deltatt i styremøte i DIS-Hordaland.

Et av medlemmene i DIS-Hordaland, som er tilknyttet lokalgruppen i Kvinnherad, Ellen Totland, tok i mot oss. Vi ble delt opp i to grupper som fikk omvisning på baroniet. Vi fikk høre om den rike Karen Axelsdatter Mowatt som giftet seg med den danske adelsmannen Ludvig Rosenkrantz. Han bygget borgen 1661-65 og i 1678 fikk han opprettet baroniet. De fikk mange barn, men ingen barnebarn, så det er ingen etterkommere etter dem. Det var anledning til å gå rundt i hagen. Lunsjen ble inntatt i det gamle kjøkkenet hvor det var fyrt opp i peisen og satt ut levende lys.

 

 

 

 

 

 Kvinnherad kyrkje

Så gikk turen til Kvinnherad kyrkje, som er en av de vakreste middelalderkirkene i landet, bygget i stein omkring 1250. Ellen Totland fortalte om kirken som har en stor altertavle, og viste at bak denne var et fint vindu med glassmaleri. I et gravkammer i kirken var sarkofager med de balsamerte likene av noen medlemmer av familiene Mowatt, Rosenkrantz og Hoff Rosenkrone. I inngangshallen til kirken hang tavler med oversikter over prestene i Kvinnherad. Jeg visste at min mann hadde tre prester i Kvinnherad som aner, og her sto navnene deres: Povel Madssøn Alstrup (1610-39), hans svigersønn Hans Tharaldssøn (1639-68), og dennes svigersønn Peter Henrikssøn Arentz (1668-). Den siste var baroniets prest.

 

  

 

 

 

 

 

                                   

 

Vi hadde leid buss som vi brukte på turen. Renathe-Johanne Wågenes fungerte som guide underveis og fortalte om de forskjellige stedene vi passerte.

 

 

 

 Altertavlen i Kvinnherad kyrkje fra 1705

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                 

                                   

Gravkapellet i Kvinnherad kyrkje:


Inneholder kistene til Axel Mowatt død 1661, Karen Bildt død 1662, Karen Mowatt død 1675, Ludvig Rosenkrantz død 1685, Maximilan Rosenkrantz død 1676, Riborg Rosenkrantz død 1663, Charlotte Amalie Rosenkrantz død 1669, Axel Rosenkrantz død 1723, Anna Christina Godtzen død 1750, Edvard Londemann de Rosenkrone død 1749, Anna Nygaard, 2 kister med barn av Karen Bildt og Axel Mowatt, 1 kiste med barn av Karen Mowatt og Ludvig Rosenkrantz?

Kilde: Norges kirker, Hordaland, bind 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Skålurensamlingen

 

 

Alle ruslet så fra kirken ned til kaia i Rosendal, til Skaalurensamlingen, som er et skipsbyggingsmuseum der nesten alt er samlet av Wenche og Knut Skaaluren. Det var en fin utstilling av alle slag verktøy, tegneutstyr og halvmodeller. Det ble også vist et billedspill som viste treskipsbygging og arbeidsmiljø på Skaalurens Skibsbyggeri,. Wenche Skaaluren var en fin guide. Hun hadde nylig vært i Marokko og så der at de brukte akkurat det samme verktøyet som befinner seg i Skaalurensamlingen.

 

 

Skålurensamlingen - Her modeller av båter bygd ved Skåluren skipsbyggeri

 

  

 

 

 

 

Ænes kyrkje

 

 

 

 Kirketjener R. Nøttveit forteller om Ænes kirke.

 

 

Så busset og bilte vi til Ænes kirke som er en 750 år gammel steinkirke Kirketjeneren R. Nøttveit fortalte levende om kirken og om et lite reisealter av marmor fra katolsk tid. Han fortalte at han hadde Heine Mogenssøn som ane. Heine ble av kong Fredrik II ansatt som "kaperfører" for å drive sjørøvere bort fra norske farvann. Han ble halshugget, men fikk senere oppreisning. Han er også min ane (og kronprinsesse Mette Marits!) Nøttveit viste at døren til kirken opprinnelig åpnet innover i kirken, men etter den forferdelige brannen i Grue kirke i Solør i 1822, der mange mennesker døde fordi døren gikk innover og de ikke kom seg ut, ble døren åpnet utover. En søster av en av min manns aner, Olivia Arntzen, omkom i denne brannen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mauranger kro & vertshus

 

Middag ble servert på Mauranger kro & vertshus

 

Så gikk turen til Mauranger kro og vertshus der vertinnen fortalte om stedet, om at laksefisket åpnet denne dagen og at det allerede var fisket stor laks samme morgen, før vi fikk deilige kjøttkaker og dessert etterpå. Leder i DIS-Hordaland delte ut kaffekrus med logoen og påskriften DIS-Hordaland til Ellen Totland og Hans Ordin Østebø som takk for hjelpen i anledning arrangementet. Også Knut fra DIS-Norge fikk med seg krus til seg og Åse som er på kontoret. Ble servert frukt i bussen på vei hjem.
 

Det var en meget vellykket tur og i bussen hjem var det stor stemning for flere turer i fremtiden